FESTIVAL KOLETOVA RTYNĚ

10. 05. 2010

Krize sice mnohé kulturní a společenské akce značně poznamenala, ale 46. KOLETOVA RTYNĚ, tradiční hudební festival, je pro Vás připravena v plné parádě!

V sobotu 29. května máme před sebou bohatý program již od 17 hodin. Centrem dění bude rtyňské náměstí a Orlovna. Zde můžete vytrvat až do ranních hodin. O Vaši dobrou náladu se budou starat muzikanti ze rtyňské Koletovy hornické hudby a Dechový orchestr mladých z Němčic nad Hanou. Připraven je program pro Vaši dobrou náladu, plný pěkných melodií, s řadou vynikajících sólistů a zpěváků obou kapel. Letos si můžete vybrat místa buď u stolů s možností občerstvení, nebo si prostě přijít na koncert do hlediště a obdivovat výkony řady sólistů, většinou mladých z místní a úpické ZUŠ. K tanci Vám pak zahrají kapely HF Band a Imrwere. Samozřejmě vystoupí i několik mažoretkových skupin a svými výtvarnými dílky s festivalovou tematikou se představí i žáci ZŠ a ZUŠ Rtyně v Podkrkonoší.

Festival ovšem v sobotu nekončí, před námi je neděle 30. května – vrchol festivalu. A hrát se bude, ať už se počasí rozhodne přinést sluníčko nebo déšť. V prvním případě v přírodním areálu Na Rychtě, ve druhém v Orlovně. Od 13:30 budou připraveny všechny kapely po dopolední zkoušce předvést jak svůj vlastní program, tak na závěr tradiční MONSTRKONCERT. A věřte nebo nevěřte, ve Rtyni už po šestačtyřicáté! Vedle výborných kapel a dirigentů uvítáme i milého hosta ze zámoří – dirigenta Joe Martana, který působí v americkém Chicagu.

Milovníkům české dechovky a populární hudby určitě přinesou radost skladby a hlavně písničky Karla Kolety, Karla Hašlera, Jindřicha Pravečka, Františka Kmocha, Karla Vacka či Jaromíra Vejvody. Celým festivalem Vás provede, a určitě se přidá i se svým zpěvem, populární zpěvák a moderátor Karel Hegner.

Festival opět významně podpořilo Město Rtyně v Podkrkonoší, Ministerstvo kultury ČR, Královéhradecký kraj, Spolek obcí Jestřebí hory a další příznivci a sponzoři. Všechny příznivce dobré muziky zvou pořadatelé – Klub přátel Koletovy hudby a Koletova hornická hudba Rtyně v Podkrkonoší.

A malý dárek pro Vás na závěr: sobotní vstupenka platí i v neděli!

Zdeněk Tlučhoř, kapelník Koletovy hornické hudby