46. Koletova Rtyně

1. 06. 2010

Milí posluchači a přátelé naší Koletovy hornické hudby,

o víkendu 29.5. – 30.5.2010 proběhl již 46.ročník festivalu dechových hudeb Koletova Rtyně. Nejdříve ze všeho chci poděkovat všem našim posluchačům a našim příznivcům za jejich účast nejen na sobotním programu, ale i za návštěvu v neděli, kdy nás počasí opět donutilo využít místní víceúčelové haly Orlovna.
Letošní ročník jsme už přípravou sálu udělali malou změnu, kterou snad naši příznivci ohodnotili kladně. Rozhodli jsme se totiž, že sál postavíme s částečně stolovým uspořádáním, tanečním parketem a hlavně pódiem po delší straně haly proti balkónu. Další změna byla ta, že v sobotu návštěvníky festivalu na rtyňském náměstí Horníků přivítala sama Koletova hornická hudba a náš host, Dechový orchestr mladých z Němčic nad Hanou. A aby těch změn nebylo málo, tak na naše příznivce čekal hned dvojkoncert. První půlku obstarala Koletovka a druhou zase naši hosté z Hané, a my všichni účinkující doufáme, že se naše vystoupení všem líbilo. Zbytek večera se proměnil v taneční zábavu a setkání muzikantů, kterou načal skvělý HF band, který tvoří naše nadějné mládí. A do brzkých raních hodin zábavu dohrála rocková skupina Imrwere furtrock.
Samotný festival Koletova Rtyně vyvrcholil v neděli, kdy se ke Koletovce a DOM Němčice nad Hanou přidaly orchestry DO Města Hradec Králové, DO Smetanova domu Litomyšl a Křídlovanka, vítěz Mistrovství Evropy 2008 v interpretaci české a moravské dechovky. Jak jsem již v úvodu napsal, tak nás přírodní živly donutily zůstat v Orlovně. Proto byl závěrečný společný koncert všech orchestrů rozdělen kvůli prostoru na dvě poloviny a takto jsme ho také dopoledne nacvičili. A po obědě začal samotný festival. Nejdříve se divákům předvedli v pódiových skladbách Mažoretky ZUŠ A.M.Buxton Úpice, Taneční skupina Refflexive ze Rtyně v P. a Mažoretky koletovy hornické hudby. Po slavnostní znělce festivalu a přivítání všech starostou Rtyně v P. Zdeňkem Špringrem začal již samotný program vystoupením jednotlivých orchestrů. Závěrečný blok tvořilo již zmiňované společné vystoupení všech orchestrů.
V rámci našeho festivalu jsme také přivítaly několik milých hostů. Jedním z nich byl americký dirigent Joe Martan z Chicaga, který je českého původu a proto má k hudbě českých skladatelů velmi srdečný vztah. Dalším z hostů byli dirigenti a skladatelé Jaroslav Zeman, Josef Maršík a Rudolf Koudelka. Celým programem nás provázel známý propagátor dechové hudby, moderátor a zpěvák Karel Hegner a oba dva dny zvukovou i osvětlovací techniku obsluhovali Mgr. Leoš Nývlt a Ivan Franěk.
Nemalé poděkování patří organizačnímu výboru festivalu a Klubu přátel Koletovy hornické hudby a městu Rtyně v Podkrkonoší. Další díky patří všem našim sponzorům i lidem, kteří přiložili pomocnou ruku ke zdaru našeho festivalu.
Koletovka všechny své příznivce a fandy srdečně zve na další svoje vystoupení. Jejich konání i termíny se dozvíte na těchto webových stránkách nebo průběžně v Nezávislém zpravodaji Rtyně v P., kde Vás budeme s dostatečným předstihem informovat.

Petr Vlček,
předseda Koletovy hornické hudby