Poohlédnutí za Adventním koncertem

15. 12. 2011

V sobotu 3. prosince 2011 v 18.00 zahájila prvními tóny Koletova hornická hudba svůj dlouho připravovaný Adventní koncert v místní multifunkční hale Orlovna. Tato již tradiční akce se mohla uskutečnit především díky pomoci Města Rtyně v Podkrkonoší a místní Jednoty Orel.

Naše příznivce čekal připravený a vyzdobený sál místní Orlovny. Přípravu za nás nikdo neudělá, takže tímto ještě jednou a veřejně děkuji všem členům Koletovky, kteří si vzali volno v zaměstnání nebo ve školách a přiložili ruku k dílu. Za výzdobu děkuji dvěma slečnám, Petře Ilchmannové a Kateřině Kokešové, které sál vyzdobili v duchu nadcházejících vánoc. Ovšem také bychom se neobešli bez určité pomoci – hlavně materiální – našich již tradičních sponzorů, kterými jsou: VELKON s. r. o. Úpice; TELCO TRUTNOV s. r. o. Trutnov; WIMEX s. r. o. Náchod; NYPRO hutní prodej a. s. Malé Svatoňovice; Šimon Novák, Velké Svatoňovice – vnitrostátní a mezinárodní přeprava.

Když jsme u děkování, tak děkuji i našim stálým spolupracovníkům z firmy Pavlína Vargová T-Audio, Trutnov, kteří měli na starosti zvuk, osvětlení a obrazovou stránku koncertu.

Během našeho koncertu zazněly skladby A. Dvořáka, W. A. Mozarta, C. C. Saint-Saënsa a dalších klasiků, ale i písně moderní českých i zahraničních skladatelů a interpretů 20. století – např. skladatelé J. T. Williams, J. Lennon a P. McCartney a interpreti Céline Dion, Waldemar Matuška, Helena Vondráčková a další. Většina skladeb, zvláště ty moderní, byly aranžérsky ušity na míru našemu téměř sedmdesátičlennému dechovému orchestru převážně naším dvorním skladatelem, aranžérem, baskytaristou a kamarádem Rudolfem Koudelkou, který se koncertu zúčastnil jako náš milý host. Druhým hostem byl také náš přítel, právník a dirigent Joe Martan, který k nám přiletěl až z amerického Chicaga. Ptáte se, kde jsme k němu přišli? Joe a Rudolf se seznámili asi před 10 lety během Rudova pobytu v USA. A protože Joe má české předky a českou muziku miluje, tak bylo jen otázkou času, kdy se Joe dostane k nám do Rtyně.

Posluchači samozřejmě za dirigentským pultem spatřili našeho kapelníka Zdeňka Tlučhoře a také naši vycházející hvězdu Josefa Hejnu. Ti pozornější Josefa na minulých koncertech viděli sedět u pultu 1. klarinetu. Jenže letos Pepík nejenže dirigoval, ale klarinet vyměnil za fagot, který studuje na pardubické konzervatoři. Další změnou pro naše diváky byla konference koncertu Vlastou Seidelovou, jež více než adekvátně zastoupila Romanu Pacákovou, která na konci letošního roku čeká miminko. Tímto jí i jejímu budoucímu potomku přejeme hodně zdraví štěstí a lásky. A aby těch změn nebylo málo, tak za nemocnou Ivu Trojanovou musela svým zpěvem zaskočit Michaela Týfová, která se naprosto excelentně chopila skladby zpívané světově známou Céline Dion. Pochvalu zaslouží i ostatní zpěváci – Eva Matoušková, Iveta Suchánková, Jirka Hofman i David Labík – za perfektní výkony, které byly odměněny vždy velkým potleskem. Toho se dostalo i mírou vrchovatou naší mladé sólistce, patnáctileté Ivetce Kadlecové, za předvedený výkon při interpretaci Koncertu Es dur pro lesní roh a orchestr od W. A. Mozarta.

Velice nás, muzikanty, potěšil zájem o koncert ze strany veřejnosti. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří si v hektické době předvánočních příprav a shonu našli čas a přišli nás podpořit. Doufáme, že v pestré směsici skladeb jste si každý našli své místečko a náš adventní koncert Vám navodil vánoční klid a pohodu.

Všem našim sponzorům a přátelům, kteří podporují naši činnost, všem našim rodinným příslušníkům, kteří nám dávají velkou podporu a tolerují případné muzikantské úlety, a Vám, našim posluchačům a fanouškům, chceme popřát klidné prožití vánočních svátků a do nového roku 2012 hodně zdraví, štěstí a pohody.

Za Koletovu hornickou hudbu,
Petr Vlček, předseda