OHLÉDNUTÍ ZA ADVENTNÍM KONCERTEM

27. 12. 2012

Od roku 2006, kdy Koletova hornická hudba mohla zase po letech hrát na „domácí půdě“, se staly tradicí Adventní koncerty, pořádané v předvečer první adventní neděle v místní Orlovně.

V sobotu 1. prosince 2012 v 18 hodin byl tak zahájen letošní koncert, tentokrát pod taktovkou prvního z hostů, svérázného hudebního skladatele, aranžéra a dirigenta Varhana Orchestroviče Bauera. Zazněla jeho skladba Grand Festival Overture v úpravě přímo pro tento koncert. Tím spustil lavinu tónů a skladeb, ve kterých Koletovka i se svými sólisty předvedla své umění. Za dirigentským pultkem se střídali kapelník Zdeněk Tlučhoř a dirigent Josef Hejna. Jako sólisté v průběhu první poloviny koncertu vystoupili Anna Martincová na hoboj ve skladbě Snění od Roberta Schumanna a zpěváci Iveta Suchánková a Matěj Kettner v písni Tonight z muzikálu West Side Story amerického skladatele Leonarda Bernsteina. Ti také uzavřeli první polovinu našeho koncertu.

Po přestávce s malým občerstvením program pokračoval v duchu velkých překvapení. Hned po úvodní skladbě druhé poloviny programu byl za dirigentský pultík povolán náš kamarád, skladatel, aranžér a dirigent Rudolf Koudelka. Tato chvíle byla slavnostní, protože Ruda ve čtvrtek 29. 11. 2012 oslavil své životní jubileum, a to 60 let. Hmotný dar Rudolf převzal od Koletovky již při páteční generální zkoušce, ale nám přesto nedalo se o tuto chvíli podělit i s našimi diváky. Pro Rudu jsme proto připravili malé překvapení v podobě hudebního dárku, „předělávky“ jeho skladby Je to fajn.

Poté již náš koncert pomalu spěl ke svému závěru. Posluchači měli možnost vychutnat si populární melodie i písně, které navozovali zimní a vánoční atmosféru. Při těchto skladbách se vystřídali ve vedení Koletovky jak naši dirigenti, tak i hosté, a jako sólisté vystoupili nejen zpěváci, ale i klarinetisté, kteří zazářili ve skladbě Bugatti Step od Jaroslava Ježka. Tečkou byl přídavek v podobě veselé skladby Zima, zima, zima.

Náš koncert by nemohl být uskutečněn bez pomoci nejen organizací, ale i jednotlivců, kteří nám podávají pomocnou ruku. Tímto bych chtěl poděkovat Městu Rtyně v Podkrkonoší, firmám VELKON s. r. o., Úpice – velkoobchod ovocem a zeleninou; TELCO TRUTNOV s. r. o. – výpočetní a telekomunikační technika; WIMEX s. r. o., Náchod – velkoobchod papírovým, plastovým a hliníkovým jednorázovým nádobím; Šimon Novák, Velké Svatoňovice – vnitrostátní a mezinárodní přeprava; PEKAŘSTVÍ Jaroslav GEISLER, Červený Kostelec.

O nádhernou vánoční výzdobu se postaraly slečny Petra Ilchmannová a Kateřina Kokešová, za což jim patří ještě jednou velký dík. Také děkujeme naší konferenciérce Romaně Pacákové za skvělé průvodní slovo a firmě Pavlína Vargová T-Audio, Trutnov, která se starala o zvuk, osvětlení a obrazovou projekci.

O skvělou atmosféru jste se však nejvíce postarali vy, návštěvníci, kteří jste i letos zavítali na náš koncert v tak hojném počtu. Za to vám, našim příznivcům, patří obrovský dík, protože bez věrných posluchačů by naše snažení nemělo žádný smysl.

Všem našim sponzorům a přátelům, kteří podporují naši činnost, všem našim rodinným příslušníkům, kteří nám dávají velkou podporu a tolerují případné muzikantské úlety, i všem našim posluchačům a fanouškům chceme popřát do nového roku hodně zdraví, štěstí a pohody!

Petr Vlček, předseda Koletovy hornické hudby