Zájezd do bavorského Maihingenu

23. 06. 2015

Koletova hornická hudba má za sebou úspěšný zájezd do bavorského Maihingenu, kde se zúčastnila čtyřdenního hudebního festivalu. Ten pořádá tamní kapela, s níž udržujeme přátelský kontakt již od roku 1996. Muzikanti z Maihingenu, kteří se mimo jiné mohou pochlubit titulem Mistra Evropa v interpretaci české a moravské dechovky, se naposledy zúčastnili našeho festivalu před dvěma lety. O víkendu 19. až 21. června jsme tedy na oplátku zavítali my k nim.

V sobotu dopoledne jsme odehráli promenádní koncert v centru historického Nördlingenu, který jsme potom měli možnost si projít a prohlédnout. Je to oblíbený cíl turistů z celého světa. Leží ve středu kráteru Ries, který byl vytvořen dopadem meteoritu do této oblasti před 15 miliony lety. Od 14. století má město kompletní systém opevnění s jedenácti obrannými věžemi, starou baštou a hradbami s ochozem, které se zachovaly až do dnešní doby. Tím je Nördlingen v rámci celého Německa výjimečný. Odpoledne nás čekal krátký průvod ulicemi Maihingenu a večer pak koncert ve velkém stanu s kapacitou cca 2000 míst. Do programu jsme zařadili náš tradiční repertoár, v němž nechyběly pochody, klasická dechovka ani moderní zpívané skladby. Tím jsme se výrazně odlišili od ostatních orchestrů interpretujících zejména instrumentální skladby podobného stylu. O to víc jsme však zaujali přítomné obecenstvo i muzikanty z ostatních kapel.

V neděli byl na programu společný koncert všech 27 zúčastněných orchestrů. Na fotbalovém hřišti tak hrálo najednou více než 700 muzikantů. Následoval velký průvod městem, jehož se kromě zmíněných kapel zúčastnilo dalších 60 spolků. V alegorickém průvodu se kromě hudebníků představili například i fotbalisté, hasiči, myslivci, ale i chovatelé králíků, fanoušci FC Bayern Mnichov nebo jeptišky. Dohromady festival navštívilo přes 4000 lidí a my z něho máme jen ty nejlepší dojmy!

Michal Vlček

Další fotky najdete v galerii.