Festival Koletova Rtyně letos trochu jinak!

15. 02. 2018

Tradiční hudební festival Koletova Rtyně bude letos plný změn. Tou největší je nový termín. Po mnoho let mu patřil poslední květnový víkend, kdy se příznivci dechové hudby scházeli v přírodním areálu na Rychtě, v posledních letech však spíše v Orlovně. Letošní, již 54. ročník festivalu bude vítat jaro, a to o víkendu 24. a 25. března 2018!

I program, který zůstává dvoudenní, dozná určitých změn. Tou největší je zorganizování setkání mladých muzikantů ze širokého okolí a také zájemců o výuku na základních uměleckých školách především ve Rtyni v Podkrkonoší, Úpici a Červeném Kostelci. Pro letošní rok zveme zájemce na hudební workshopy v oboru hra na saxofon s lektorem Vladimírem Charitonovem, hra na bicí nástroje s lektorem Oldřich Ševců, hru na trubku a podobné nástroje povede Jaroslav Rejdák a lektorkou pro zpěv v žánrech populární a taneční hudba bude Lenka Pavlíčková. Absolventi těchto setkání obdrží mimo jiné i volnou vstupenku na hlavní program festivalu.

A co dalšího nás letos vlastně čeká? Sobotní program bude zahájen dvojkoncertem velkého dechového orchestru z německého Maihingenu, s kterým muzikanty z Koletovky pojí přátelství již více než 20 let, a stonavské Hornické kapely. Večer však tímto zdaleka neskončí. Návštěvníci mohou zůstat a pobavit se na taneční zábavě s kapelami HF BAND, KOALA a COMPOT. Zajímavostí je, že všechny tři kapely jsou z velké části obsazeny muzikanty Koletovky. Každopádně si v sobotu přijdou na své milovníci dechové, taneční i rockové hudby.

Nedělní dopoledne nebude patřit tradiční společné zkoušce, ale již zmíněným hudebním workshopům, které může navštívit i široká veřejnost. Odpolední hlavní program pak bude ve znamení koncertů velkých kapel a jejich krátkému společnému vystoupení na závěr festivalu.

Programem vás provede osvědčená a oblíbená dvojice, Lucie a Tomáš Peterkovi, známí moderátoři Českého rozhlasu Hradec Králové. Letos je doplní herečka, blogerka a vítězka taneční soutěže StarDance Marie Doležalová, jejíž účast v loňském roce nevyšla. Dalším milým hostem bude milovník a propagátor české hudby Joe Martan, který k nám opět přiletí z amerického Chicaga. A po letech ve Rtyni přivítáme také šéfdirigenta Hudby Hradní stráže a Policie ČR Václava Blahunka, který tentokrát bude řídit vynikající Národní dechový symfonický orchestr.

Těšíme se na vás!