Víťaz (Slovensko)

7. 08. 2018

Začátkem srpna jsme absolvovali už druhý letošní zahraniční zájezd. Po dubnovém vystoupení v německé Elstře, která je již 20 let partnerským městem naší Rtyně, zavítala Koletovka tentokrát opačným směrem, na Slovensko. Nutno podotknout, že u našich východních sousedů kapela hrála naposledy před dlouhými 32 roky na Dni horníků a energetiků v Handlové.

Cílem tohoto zájezdu byla východoslovenská obec Víťaz, která se nachází v malebném šarišském kraji nedaleko Prešova. Dvoutisícový Víťaz je partnerskou obcí nedaleké Vítězné u Dvora Králové nad Labem, kde Koletovka pravidelně vystupuje, a kde také došlo před dvěma lety k prvnímu kontaktu s panem Jánem Balogou, starostou slovenské obce. Slovo dalo slovo a Koletovka se tak stala účastníkem Víťazského festivalu, který se letos konal již po třinácté v pěkném přírodním areálu „Slaná voda“ kousek za obcí. Jde o multižánrový festival, na kterém vystoupily místní folklórní soubory a taneční skupiny, ale i na Slovensku známí interpreti, například Peter „Armstrong“ Ordia (mimochodem víťazský rodák) nebo skupina Treky. Koletovka se rozhodně neztratila a jak uvádí oficiální webové stránky obce Víťaz, „tóny hudobných nástrojov, ale aj spevácke výkony vyvolali príjemné zimomriavky na nejednom divákovi“. Více informací a fotografií z festivalu si můžete prohlédnout na www.obecvitaz.sk.

Zájezd jsme si zpestřili zastávkou v moravských Hustopečích příjemným posezením ve Vinařství U Vrbů, které zastává ekologické vinohradnictví. Z jeho roční produkce 15000 litrů jsme nepatrně upili a hodně si při tom zazpívali.

Po krátké letní přestávce nás nyní čeká práce při nácviku repertoáru pro tradiční Adventní koncerty, které se konají 30. listopadu a 1. prosince 2018, opět v Orlovně. Fotografie ze zájezdu si můžete prohlédnout v galerii.